Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Lahki borovničev liker z najvišjo oceno – 2008

Žganjekuha, s katero se Franc Žan samostojno ukvarja že 32 let, mu zadnja leta prinaša tudi mednarodne uspehe. Od leta 2005 namreč sodeluje na mednarodnem ocenjevanju mošta, sokov, kisa in žganja Alpe – Adria, na katerem sodelujejo predelovalci sadja iz Avstrije, Nemčije, Italije in Slovenije.

p7171242-prosojnoZ vsakega ocenjevanja, ki ga pripravlja združenje kmetov avstrijske Spodnje Koroške Mostberkeiten, ki si prizadeva za visoko kakovost kmečkih pridelkov in izdelkov, se je Franc Žan vrnil z vsaj eno nagrado. Prvo leto je prejel srebrno priznanje za jabolčno žganje in bronasto za borovničev liker, leta 2006 bronasto priznanje za domači sadjevec in lani srebrno priznanje za borovničev liker ter zlato za jabolčno žganje. Nobeno od naštetih pa ni pomenilo takega uspeha kot letošnje priznanje, ki ga je dobil za lahki borovničev liker s 15 odstotki alkohola. Liker je bil namreč ocenjen z vsemi 20 možnimi točkami, ki jih izdelek lahko dobi na tekmovanju. Poleg lahkega borovničevega likerja je bilo na letošnjem ocenjevanju z bronastim priznanjem nagrajeno še hruškovo žganje.

Seveda žganja, ki jih izdeluje Žan Franc poznajo tudi doma. Predvsem trgovci in gostinci, ki jih oskrbuje ter podjetniki, ki njegove izdelke vključujejo v svoja poslovnadarila. Darilnemu programu Žan spoloh posveča veliko pozornost, saj kar velik del njegove proizvodnje konča v ličnih steklenicah, opremljenih s prepoznavnimi etiketami.

Franc s svojim delom nadaljuje družinsko tradicijo, saj sta se s kuhanjem žganja ukvarjala že njegov stari oče in oče. Nekaj znanja je dobil iz literature, kot je povedal sam, pa so največ vredne izkušnje. Kar zadeva postopke priprave sadja in kuhanja ostaja zvest tradiciji. Moderniziral se je toliko, da ni več potrebno vsega narediti ročno. Pred tremi leti je tudi zgradil nov objekt za predelavo sadja, ki mu omogoča tudi širitev dejavnosti. Sam pravi, da bi lahko, če bi se pokazala priložnost ali potreba, izdeloval tudi kis in sušil sadje, a intenzivno o tem še ne razmišlja.

Objavljeno v: Nagrade